Centro Comercial Santafe

Centro Comercial Santafe

Medellin, Colombia
Polygal

Architect: Victor Rincon
Promotor: Pedro Gomez YCIA
Constructor: Inverciones Bocacolina
Sky-light sub constructor: Arcos Sistemas Arquitectonicos
The award in the Best Project category went to the Centro Comercial Santafe in Medellin, Colombia because of the consistency of use of the polycarbonate throughout the entire project and this on a large scale. The walls and roof of the Centro Comercial comprise lightweight and translucent polycarbonate sheets (8mm Standard Opal and 8mm Spring) that can easily be bent. However, a major challenge for translucent material in hot climates is transferring a high percentage of visible light without transferring heat. A specially developed product was therefore used to filter out unnecessary heat, i.e. ‘near infrared light’, but still transfer a high percentage of visible light. Moreover, the filtering material was inserted into a special layer of the external wall of the polycarbonate sheet, thus increasing the filtration effect.