Cluji Multipurpose Centre

Cluji Multipurpose Centre

Cluji Napoca, Romania
Architecture studio: Dico si tiganas

This sports facility is located in front of the FIFA certified soccer stadium in the city of Cluji Napoca. With an area of 38.410 m2 and a capacity of about 10.000 seats it is the largest, most modern sports and cultural center in Romania. The 4 facades of the building have a net area of about 4.800 m2 and are characterized by an excellent thermal insulation.

The building is divided into three areas. The first one is the VIP and technology area that fills three floors (ground floor, 1st floor and 2nd floor). There is an input level, an entrance lounge area, meeting rooms, VIP hotels with conference rooms, administrative offices, parking, Local Hardware and surveillance. Access to this area is through Power Plant Street.

Another area is the public area for the audience, it has an access via the Fitness-Stadion square. The audience is arranged on three floors of which the first two are designed to provide vertical and horizontal public access to the Hall. The third floor plays an important role in emergency evacuation.

The last area is the area intended for athletes. It is located on the ground floor and it incorporates two game fields for two teams, a room for coaches, meeting offices, rooms for medical tests and doping, storage attachment gym, equipment storage. There is a public restaurant and an area with commercial spaces they both have a separate access from the outside.

The search for energy savings and its minimal impact on the environment in the context of the building envelope was a prerogative. The use of polycarbonate in the facade has contributed significantly to an excellent thermal insulation and good light transmission. The building is equipped with a rainwater recovery system, and water for bathrooms is heated with the energy from the solar panels. In critical situations the demand for electricity can be still met thanks to the photovoltaic system.

When designing this project the architects had in mind a number of “green” solutions, which allow for example for the minimum energy consumption.
The delivery time estimated for the construction of this building was around 36 months, however, the work was completed prior to the due date which resulted in only 19 months of construction.

The front part of the building uses polycarbonate extensively which results in creating a structure consisting of a plate in 40 mm polycarbonate and the facade in 7 mm which incorporates about 40 cm interval creating an air chamber, with an additional 20 mm thick panel and 4 mm walls. This allows for thermal insulation equal to 0,58 W\m2°K.

Polycarbonate was installed in total for about 9500 m2. Opal color gives the building elegance, lightness and style which blend well with the aesthetics envisioned by the designer.