GARAGE MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

GARAGE MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

Moscow, RUSSIA
Architecture Studio: OMA
dott.gallina

Innovation category runner up

Transforming an old Soviet era building into a great looking building was excellently done, with considerable impact on the energy use and CO2 emissions of the building. Consequently, the environmental impact is significant. Rather than a desolate atmosphere, the museum is now a modern landmark in the city.

The architectural firm OMA had the goal to visually reconnect the interior of the museum to its surrounding park, combining the original reinforced concrete structure of the Soviet era with a new translucent facade made with innovative construction techniques. The applied facade is made of two walls of multi-wall polycarbonate with an 800 mm interspace in which a controlled air flow is mechanically conveyed. This, together with a considerable saving of artificial lighting, has led to an economy of air conditioning during the entire year. In summer, the external wall of polycarbonate coextruded with IR absorbers filters the solar radiation. Together with the temperature-controlled air interspace, it prevents overheating of the interior rooms. In winter, the management of air flow allows the recovery of heat developed by the IR absorbers inside the interspace, achieving the ideal climate comfort. Finally, the natural setting of the park has been preserved thanks to the optical properties of the polycarbonate that reduces the visual and environmental impact of such a large building, by reflecting external conditions. To the original building, a structure consisting of metal uprights of the same pitch of the polycarbonate panels was applied. Outside, a system of double-wall polycarbonate 10 m high and 78 mm thick with IR absorbers was built to maximize insulation during the entire year. The inner wall, which is required to close the air interspace, was realized with 12 mm thick panels to guarantee maximum light transmission, ensuring visual continuity required by designers. All polycarbonate panels are linked and at the same time separated from the vertical metal profiles by the use of transparent 50 mm thick polycarbonate profiles which scatter light and reduce the shadow lines of the substructure. The same system has been used to create two large sliding doors at the entrance with dimensions 10x10 m.The use of corner profiles in polycarbonate has created a continuity in the facade too.