Serpentine Gallery

Serpentine Gallery

London, United Kingdom
Bayer

Jean Nouvel's design for the Serpentine Gallery Pavilion 2010 contrasted lightweight materials including polycarbonate sheets with dramatic metal cantilevered structures, rendered in a vivid red that, in a play of opposites, contrasted with the green of its park setting. In London, the colour reflects the iconic British images of traditional telephone boxes, postboxes and London buses. The building consisted of bold geometric forms, large retractable awnings and a sloped freestanding wall that stood 12m above the lawn.
Striking glass, polycarbonate and fabric structures created a versatile system of interior and exterior spaces, while the flexible auditorium accommodated the changing summer weather, the Serpentine's acclaimed programme of public talks and events, which attracts up to 250,000 visitors each summer.
This 2010 Pavilion was the tenth commission in the gallery's annual series, the world's first and most ambitious architectural programme of its kind, which has become an international site for architectural experimentation and follows a long tradition of pavilions by some of the world's greatest architects. The immediacy of the commission - a maximum of six months from invitation to completion - provides a unique model worldwide.

  • Date: 08 Dec, 2015
  • Category: INNOVATION
  • Client: Bayer